Καλώς ήλθατε στην IKEA!

Περιβάλλον

ΒΑΜΒΑΚΙ

Χρησιμοποιούμε ποιοτικό βαμβάκι που παράγεται από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι πλέον στην ΙΚΕΑ από τον Σεπτέμβριο του 2015, χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας μόνο βαμβάκι που προέρχεται από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό, χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αύξηση στα κέρδη τους.
Το βαμβάκι είναι μια πολύ σημαντική πρώτη ύλη για την ΙΚΕΑ, αφού χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, από πετσέτες μέχρι και καναπέδες. Ωστόσο οι συμβατικές βαμβακοκαλλιέργειες, χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες χημικών και νερού, αυξάνοντας έτσι το κόστος και κάνοντας δυσκολότερο τον αγώνα των αγροτών για την επιβίωση. Έτσι, αποφασίσαμε να βρούμε ένα τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και δεσμευτήκαμε να βελτιώσουμε τη βιομηχανία του βαμβακιού.
Το 2005 η ΙΚΕΑ ξεκίνησε μια συνεργασία με τη WWF για να ενθαρρύνει περισσότερες βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας βαμβακιού σε όλον τον κόσμο. 10 χρόνια μετά, περισσότεροι από χίλιοι αγρότες με τις οικογένειες τους απολαμβάνουν την ανταμοιβή των κόπων τους.

Φέτος είναι η αρχή μιας νέας εποχής για το βαμβάκι στην ΙΚΕΑ. Πετύχαμε τον στόχο μας να προμηθευόμαστε το 100% του βαμβακιού που χρησιμοποιούμε, από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα, αλλά σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της επόμενης μας πρόκλησης, να διατηρηθεί αυτό το ποσοστό στο 100% και να βρούμε ακόμα περισσότερους τρόπους για να υποστηρίξουμε τους παραγωγούς βαμβακιού σε όλο τον κόσμο, ώστε να χρησιμοποιούν πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας.
Το ορόσημο αυτό, αποτελεί μέρος ενός μακρινού ταξιδιού που στόχο έχει να μεταλλάξει τη βιομηχανία παραγωγής βαμβακιού. Το 2010, η ΙΚΕΑ σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF και άλλους κορυφαίους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς βοήθησε στη δημιουργία του Better Cotton Initiative (BCI).

 

LED - Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ

   
Από σήμερα φωτίζουμε μόνο με φωτισμό LED.
Στην ΙΚΕΑ πιστεύουμε με όλη μας την καρδιά στο φωτισμό LED. Για αυτό και αποφασίσαμε από τον Σεπτέμβριο του 2015, να προχωρήσουμε μόνο με αυτόν.

Γιατί αυτή η αλλαγή; Επειδή η τεχνολογία LED χρησιμοποιεί 85% λιγότερη ενέργεια και οι λαμπτήρες LED διαρκούν 20 φορές περισσότερο από τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Με την τεχνολογία LED εξοικονομούμε χρήματα και ενέργεια και ζούμε μια πιο βιώσιμη ζωή στο σπίτι.
   

ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΜΕ LED, ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
Ο φωτισμός LED είναι μια επανάσταση στο σχεδιασμό. Αλλά είναι ταυτόχρονα και μια επανάσταση στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο φωτισμός LED χρησιμοποιεί 85% λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Έτσι, αν αντικαταστήσετε όλους τους λαμπτήρες του σπιτιού σας με λαμπτήρες LED, μπορείτε να μειώσετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα για άλλα πράγματα.
 
   
  Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ένας λαμπτήρας LED έχει διάρκεια ζωής μέχρι και 20 χρόνια. Ένας συμβατικός λαμπτήρας πυρακτώσεως, έχει διάρκεια ζωής μόνο έναν χρόνο. Έτσι, αν αλλάξετε μια φορά όλους τους λαμπτήρες στο σπίτι σας, δεν θα χρειαστείτε ποτέ ξανά εκείνο το συρτάρι που χρησιμοποιούσατε για να αποθηκεύετε ανταλλακτικούς λαμπτήρες.

Ακόμα θα μπορέσετε να κρύψετε και το σκαλάκι που έχετε για την αλλαγή λαμπτήρων, για τουλάχιστον 2 δεκαετίες!
   
Στην ΙΚΕΑ θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολη την επιλογή για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής στο σπίτι. Και ο φωτισμός LED, το πετυχαίνει. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να αλλάξετε μερικούς λαμπτήρες και κάποια φωτιστικά.

Δείτε εδώ τα προϊόντα του τμήματος Φωτισμού ΙΚΕΑ.
 
   

Τι θα γινόταν αν αλλάζαμε όλοι από έναν λαμπτήρα;

Αν ένα εκατομμύριο άνθρωποι αλλάξουν έναν λαμπτήρα σε LED - ο καθένας, αυτό σε όρους εκπομπών CO2 αντιστοιχεί με την απόσυρση περίπου 3.900 αυτοκινήτων από τους δρόμους, ανά έτος.

Επίσης, αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 4.400 νοικοκυριών.

 
 


  
 
Απολογισμός Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2015

Το 2015, ο Όμιλος FOURLIS, ένας αμιγώς ελληνικός οργανισμός, συμπλήρωσε 65 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.


   
Ένα καλύτερο ξεκίνημα για 100 εκατομμύρια παιδιά 

Το ΙΚΕΑ Foundation στηρίζει προγράμματα που βελτιώνουν τις ζωές των παιδιών που έχουν ανάγκη στους τομείς της υγείας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της εκπαίδευσης.

   

Γιατί συνεργαζόμαστε με άλλους εταίρους

Μπορούμε να επιτύχουμε πολλά περισσότερα για την κοινωνία και το περιβάλλον, όταν συνεργαζόμαστε με έμπειρους συνεργάτες.
Γι'αυτό συνεργαζόμαστε διεθνώς με τη WWF και τη UNICEF και τοπικά με πολλούς άλλους οργανισμούς.


 

 Μάθετε περισσότερα

   

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΣΩ: