Δεν υπάρχουν προϊόντα στη λίστα αγαπημένων σας.

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια και νερό

Καθημερινά ένα σπίτι μπορεί να σπαταλάει πολλά λίτρα φρέσκου νερού και να κάνει μεγάλη κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλάζοντας μερικές από τις συνήθειες μας, μπορούμε τόσο να εξοικονομήσουμε χρήματα όσο και να μειώσουμε την σπατάλη πολύτιμων πόρων.
Μέχρι το 2030 η IKEA δεσμεύεται για χρήση 100% ανανεώσιμης ενέργειας και για αύξηση της ενεργειακής της αποδοτικότητας.

Η εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων

Μπορείτε να καταναλώσετε λιγότερη ενέργεια και να εξοικονομήσετε χρήματα, επανεξετάζοντας τον φωτισμό, τη θέρμανση και τις οικιακές συσκευές που έχετε στο σπίτι.

Οι λαμπτήρες LED, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν μέχρι και 85% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 20 φορές περισσότερο από τους συμβατικούς λαμπτήρες. Μπορείτε να εξοικονομείτε καθημερινά  αν τα σβήνετε, καθώς φεύγετε από το δωμάτιο (απλά με το τηλεχειριστήριο TRÅDFRI).

Για να μειώσετε το κόστος θέρμανσης εύκολα, μπορείτε να προσθέσετε στόρια ή χοντρές κουρτίνες όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Χρησιμοποιήστε μία απλώστρα για να στεγνώσετε τα ρούχα σας φυσικά. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε τη κατανάλωση ενέργειας και τα ρούχα σας φθείρονται  λιγότερο.

Οι ηλεκτρικές συσκευές με ενεργειακή κλάση AA + ή και υψηλότερα, είναι ενεργειακά πολύ αποδοτικές. Η χρήση ηλιακής ενέργειας μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και το αποτύπωμά σας στο  περιβάλλον.

Δείτε όλους τους λαμπτήρες LED

Πώς να μειώσετε εύκολα τη σπατάλη του νερού

Μόνο το 3% της παγκόσμιας ποσότητας νερού είναι φρέσκο. Για αυτό τον λόγο, η μετρημένη κατανάλωσή του έχει μεγάλη σημασία, τόσο οικονομική όσο και περιβαλλοντική. Το θετικό είναι πως υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση του νερού.

Για παράδειγμα, ένας ειδικός μηχανισμός που αναμιγνύει τον αέρα με το νερό είναι ενσωματωμένος σε όλες τις βρύσης και τα ντους της IKEA. Αυτό μειώνει την κατανάλωση νερού σε ορισμένες μπαταρίες μπάνιου έως και 50% ενώ διατηρεί τη πίεση του νερού στο επίπεδο που θέλετε. Έτσι, καταναλώνετε λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για να ζεσταθεί και ακόμη λιγότερη ενέργεια καταναλώνετε εάν η μπαταρία μπάνιου έχει και λειτουργία εκκίνησης με κρύο νερό.

Τα σημερινά πλυντήρια πιάτων και ρούχων έχουν συνήθως την επιλογή «οικολογικής λειτουργίας» με την οποία εξοικονομείτε νερό και ενέργεια. Ακόμη ένα πλήρως φορτωμένο πλυντήριο πιάτων σε αυτήν τη ρύθμιση θα χρησιμοποιήσει λιγότερο νερό από αυτό που θα χρησιμοποιούσατε εσείς για να πλύνετε τα πιάτα στο χέρι.

Δείτε όλους τους νεροχύτες και τις μπαταρίες κουζίνας

Κρατήστε λίγο νερό για τις γλάστρες σας

Στο σπίτι μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά λίτρα νερού καθημερινά, κλείνοντας απλά τη βρύση ενώ πλένετε τα δόντια σας ή πλένοντας τη σαλάτα σας σε ένα μπολ αντί να το πλένετε κάτω από το νερό που τρέχει.

Μπορείτε με αυτό το νερό να ποτίσετε τα φυτά σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε  και με το νερό που τρέχει στο ντους, μέχρι να έρθει το ζεστό.

Μπορείτε να το μαζέψετε για τον ίδιο σκοπό.

Μπορεί το γλυκό νερό να είναι ένας ακριβός πόρος, αλλά το νερό της βροχής είναι δωρεάν και μπορείτε να το συλλέξετε στον κήπο σας.

Τις ζεστές μέρες, μπορείτε να βάλετε το νερό της βρύσης στο ψυγείο, για να μην χρειάζεται να αφήσετε το νερό να τρέξει ώσπου να τρέξει κρύο.

Και φυσικά να θυμάστε ότι δεν έχουν όλοι πόσιμο νερό από τη βρύση. Γι’ αυτό τον λόγο, ίσως όσοι από εμάς έχουν θα πρέπει να εκτιμούμε κάθε σταγόνα.

Δείτε όλα τα ντους

Λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και νερού

Εδώ θα βρείτε κάποια από τα προϊόντα IKEA που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας και νερού στο σπίτι σας και να εξοικονομήσετε χρήματα.